Hemlagad supergod sherry

By | maj 3, 2015
Supergod Sherry – en mörkt gyllenfärgad, fyllig, smakrik och torr sherry med karaktär.

Supergod Sherry – en mörkt gyllenfärgad, fyllig, smakrik och torr sherry med karaktär.

Hemlagad sherry

Det här receptet kommer att förvåna dig, men du får en alldeles strålande god sherry. Testa dina vänner på provsmakning när du har lagrat det något år eller mer. Dom kommer garanterat inte att kunna avgöra vilken sherry du har tillverkat och vilken du köpt på bolaget.
Fast med alla Eu-regler få man väl inte kalla det sherry längre. Så vi kan kalla det en god dryck med sherrysmak.

Du skall inte heller börja sälja den för då kan du råka riktigt illa ut. Du får tänka på att i Sverige är det mycket allvarligt att sälja en flaska sherry till grannen, du kan få flera års fängelse.
Paragraf tre i alkohollagens andra kapitel klarar vi, om vi ägnar oss åt tillverkning för egen konsumtion.

”3 § Vin, folköl, starköl och andra jästa alkoholdrycker får tillverkas endast av den som har godkänts som upplagshavare för tillverkning eller bearbetning av sådana drycker enligt 9 § lagen (1994:1564) om alkoholskatt eller som skattebefriad förbrukare enligt 31 e § samma lag.
Vad som föreskrivs i första stycket gäller inte tillverkning i hemmet för eget behov.

 Recept Kloka Gubbens Supergoda Sherry.

Ingredienser:
1 kg råg, hela korn, köp gärna ekologiskt odlade, hittar du i hälsokostavdelningen
2,5 kg vitt strösocker
1,5 kg farinsocker
Saften av 8 apelsiner
Saften av 4 citroner
1 paket vanlig jäst, 50 g
8 liter vatten

Du behöver alltså en rejäl dunk att blanda det hela i. Har du en riktig damejeanne så använd den. Ställ gärna dunken varmt intill ett element.
Om du använder en plastdunk låter du locket sitta löst på, annars har du gigantisk fotboll efter någon vecka. Det kommer att bubbla och jäsa ordentligt.

Gör så här:
Koka vattnet med sockret tills allt socker är löst. Låt svalna.
Lös upp jästen i lite vatten och blanda i sockerlösningen när den är lite lagom ljummen. Fingervarmt.
Blanda alla ingredienserna och häll på dunken. Rör om ordentligt.

Första veckan skakar du dunken ordentligt minst en gång om dagen.
Sedan låter du dunken stå stilla i minst fyra veckor. Allt grums skall lägga sig på botten.

Låt det stå så tills du ser att det hela har klarnat. Tappa upp på väl rengjorda glasflaskor och tillslut.

Sedan kommer det svåraste. Att låta flaskorna stå. Sherryn blir bara bättre och bättre ju längre du lagrar den. Spara några flaskor, gör en ny sats istället för att dricka upp de sista buteljerna. Så du kan lagra dem i 5-6 år eller mer. Den blir bara godare och godare.

Lycka till!