Så tar du dig ur en skuldfälla – 10 effektiva åtgärder

Så tar du dig ur en skuldfälla - 10 effektiva åtgärder

Lär dig strategierna för att bli skuldfri och var du kan hitta stöd och hjälp.

 1. Skapa en budget: Det första steget är att ta kontroll över dina utgifter och skapa en budgetplan för att se vart dina pengar går och vad du kan spara på.
 2. Förhandla med dina långivare: Ta kontakt med dina långivare för att diskutera nya betalningsplaner eller för att förhandla om räntesatser och avgifter.
 3. Undvik nya lån: Försök att undvika att ta nya lån eller använda kreditkort med höga räntor under tiden du betalar av dina skulder.
 4. Prioritera dina skulder: Fokusera på att betala av de högsta räntorna först, eller de skulderna med de minsta beloppen för att snabbt minska antalet skulder.
 5. Sälj saker du inte behöver: Sälj onödiga saker på auktionssajter, pantbanken eller i second hand-butiker för att få extra pengar att betala av dina skulder.
  Läs mer: Låna pengar av dig själv genom att lämna ett föremål till en pantbank.
 6. Undvik impulsköp: Tänk noga igenom innan du gör nya inköp och undvik impulsköp för att inte hamna i en ännu större skuldfälla.
 7. Sök stöd och råd: Kontakta rådgivare på skuldrådgivningsbyråer eller andra organisationer som kan ge stöd och råd om skuldsanering.
 8. Sätt upp mål: Sätt upp realistiska mål för att betala av dina skulder och se till att du håller dig till planen.
 9. Ta hand om din hälsa: Stress och oro kan påverka din hälsa negativt, så se till att du tar hand om dig själv och sök hjälp om du behöver det.
 10. Ha tålamod: Att bli skuldfri kan ta tid och kräver tålamod och uthållighet, men det är möjligt om du har rätt strategier och hjälp.

Var du kan hitta mer information och hjälp: