Snabb kebab och god kebabsås

Snabb kebab och god kebabsås - mera majonnäs!

Snabb kebab och god kebabsås – mera majonnäs!

Svensk husmanskost är gott och nyttigt, som kebab och pizza. Kebab kommer av det turkiska ordet kebap som betyder grillat kött. Kebab är tunnskuret lammkött som grillas på ett roterande spett. Man skär sedan av tunna skivor allteftersom det blir färdiggrillat. Kebaben kom till Tyskland i början av 70-talet och till Sverige under 80-talet.

Gör din egen goda kebabsås NR 1

Alltings moder är majonnäs. En riktigt god kebabsås gör du på följande sätt:
Majonnäs + rejält med pressade vitlöksklyftor + kajennpeppar + kebabkrydda som blandas. Tillsätt sedan vatten så att du får lagom konsistens. Rikligt med vitlök är aldrig fel. Har du inte kebabkrydda kan du ta grillkrydda.
Låt gärna stå ett par timmar.

God kebabsås NR 2

Blanda lika delar yoghurt och majonnäs
+ en skvätt ketchup eller chillisås
+ lite kebabkrydda eller grillkrydda
+ paprikapulver
+ cayennepeppar

Gör din egen snabbkebab

När du ändå är igång så prova den här metoden för att göra kebab snabbt och enkelt.
Bäst är lammfärs. Du hittar det i frysdisken om du inte kan få tag i färsk. Blanda lammfärsen med rikligt med vitlök, kebabkrydda eller grillkrydda, en skvätt balsamvinäger, kajennpeppar och ca en matsked vetemjöl.

Blanda allt och tillsätt sedan vatten så att du får en mjuk och fin konsistens på det hela. Det går i mera vatten än du tror. Det är viktigt att du tar i så mycket som du kan, utan att smeten blir för lös. Sedan sätter du på stekpannan, lite medelhög värme, och häller i lite olivolja .

Klokagubbens snabba kebabmetod:

Ta ett bakplåtspapper och dela i två delar.
Läggen en klick lammfärssmet på den ena delen och använd den andra på toppen så att du kan pressa smeten mellan bakplåtspappren.

Pressa så att det blir en tunn skikt av smeten lagom stor för din stekpanna.
Dra nu av det övre pappret och lägg det hela med smetsidan ner i den heta stekpannan. Efter en liten stund kan du dra av det övre pappret försiktigt. Vänd efter en stund och stek på andra sidan. Det går ganska fort att steka eftersom det är så tunna ”biffar”.
Fortsätt så med resten av smeten. Du kan använda samma papper hela tiden.
Dela sedan upp den stekta kebaben i mindre delar.

Gör kebabbröd snabbt och enkelt

1,5 dl vatten
salt + olivolja
halvt paket jäst
vetemjöl special
Värm vatten, olivolja och salt i mikron ca 20-30 sek.
Tillsätt jäst och rör om
Blanda i vetemjöl ca 3 dl till en ganska lös deg.
Låt jäsa några timmar.
Dela i fyra delar och lägg på ett bakplåtspapper, platta till dem.
In i ugnen på ca 175 grader och grädda till de precis börjar ta färg.
Nu är det bara svänga ihop alltihop – lök, feferoni, sallad och sås i ett nybakat bröd. En kall öl till är inte heller fel.