Spara pengar och njut av hemgjort godis – 4 bra tips!

Spara pengar och njut av hemgjort godis - 4 bra tips! - klokagubben.se

Här tips om hur du gör ditt eget godis för tillfredsställa ditt sötsug utan att tömma plånboken.

Självgjort godis är inte bara roligt att göra, det kan också hjälpa dig att spara pengar samtidigt som du kan anpassa godiset efter din egen smak. Att göra godis själv ger dig också kontroll över ingredienserna och gör det möjligt att undvika onödiga tillsatser och konserveringsmedel. Det är den stora fördelen med att göra godis själv att du slipper alla konstiga tillsatser och konstgjorda sötningsmedel.

Inte för att förstöra nöjet men socker är inte är nyttigt i för stora mängder. När du gör ditt eget godis kan du dock kontrollera mängden socker och välja hälsosammare alternativ. Det är också bra att vara måttlig med sitt godisintag och balansera det med en hälsosam och varierad kost.

Här är 4 olika godisar som du kan göra själv:


Gör dina egna supergoda Snickers.

Ingredienser:

  • 2 dl sirap
  • 1 dl socker
  • 225 gr jordnötssmör, gärna Crunchy (med bitar)
  • 2 dl riven kokos (kokosflingor)
  • 3 dl Frosties eller Rice Krispies eller Cornflakes
  • 100-200 gr mjölkchoklad

Instruktioner:

  1. Socker, sirap, jordnötssmör blandas och värms försiktigt i en kastrull så allt blir en jämn och fin smet.
  2. Blanda i kokosflingorna och Frosties (Rice Krispies, Cornflakes)
  3. Sprid ut smeten på ett bakplåtspapper.
  4. Skär smeten i lagom stora bitar och smält sedan mjölkchokladen och sprid ut på toppen av smeten.
  5. Ställ in i kylskåpet så att det stelnar ordentligt.

Långtidsförvaring brukar ofta inte bli några problem. Bäst förvarar du bitarna i kylskåpet i en burk med tättslutande lock.


Här är ett recept på hur man gör chokladkola.

Ingredienser:

  • 1 1/2 dl socker
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 msk smör alternativt mjölkfritt matfett
  • 1 1/2 msk kakao
  • 1 1/2 msk honung

Instruktioner:

  1. Förbered en bakplåt genom att smörja den eller täcka den med bakplåtspapper.
  2. I en kastrull, kombinera socker, grädde, honung och kakao och värm först på svag värme.
  3. Värm blandningen på medelhög värme och rör om kontinuerligt tills smöret smälter och ingredienserna är väl blandade.
  4. Höj värmen och koka tills du kan göra ”kulprovet” – ta en lite av smeten på en sked och svalna i kallt vatten och prova om du kan rulla en kula av smeten – då är den färdig.
  5. Häll den varma kolan i den förberedda bakformen och jämna till ytan.
  6. Låt kolan svalna i rumstemperatur i ca 1-2 timmar eller placera den i kylskåpet i ca 30-60 minuter för att snabbare stelna.
  7. När kolan har stelnat, skär den i önskad storlek med en vass kniv.
  8. Förvara chokladkolan i en lufttät burk i rumstemperatur eller i kylskåpet för längre hållbarhet. Troligtvis behöver du inte fundera så mycket på hållbarheten över en längre tid.

Nu kan du njuta av din hemgjorda chokladkola! Den är perfekt som en söt och krämig godbit att avnjuta själv eller att dela med vänner och familj.


Här är två olika ett enkelt recept på hur man gör Dajm hemma.

Recept 1

Ingredienser:

  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk sirap
  • 4 msk socker
  • 2 tsk kakao
  • 2 msk smör/vegetabiliskt matfett
  • 100 gr mjölkchoklad

Instruktioner:

  1. Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka på svag värme i ca 5 minuter och rör om lite försiktig under tiden
  2. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och låt det stelna lite lagom innan du skär upp den i fyrkanter.
  3. Smält mjölkchokladen och pensla på fyrkanterna.
  4. Placera i kylskåpet så att det stelnar ordentligt.

Recept 2

Ingredienser:

  • 200 g mandel (hel eller hackad)
  • 200 g socker
  • 2 msk ljus sirap
  • 100 g mörk choklad

Instruktioner:

  1. Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
  2. I en kastrull, kombinera mandlar, socker och ljus sirap. Värm upp på medelhög värme och rör om kontinuerligt tills sockret smälter och blandningen blir gyllenbrun.
  3. Häll den smälta mandelblandningen på den förberedda bakplåten och sprid ut den i ett jämnt lager.
  4. Låt blandningen svalna och stelna helt.
  5. Smält mörk choklad över ett vattenbad eller i mikrovågsugn tills den är helt flytande och slät.
  6. Bryt eller hacka den stelnade mandelblandningen i önskad storlek och forma den till Dajm-liknande bitar.
  7. Doppa varje bit i den smälta chokladen, se till att täcka den helt.
  8. Lägg de chokladdoppade bitarna på en plåt eller tallrik täckt med bakplåtspapper.
  9. Låt chokladen stelna helt, antingen vid rumstemperatur eller genom att placera plåten i kylskåpet i ca 30 minuter.
  10. När chokladen har stelnat kan du njuta av dina hemgjorda Dajm-bitar!

Om du vill ha en mer krispig konsistens kan du använda hackade mandlar istället för hela mandlar i steg 2. Du kan även experimentera med olika typer av choklad för att variera smaken. Förvara Dajm-bitarna i en lufttät behållare i rumstemperatur.


Fudge

Ingredienser:

  • 400 g grädde/kondenserad mjölk
  • 350 g mörk choklad, hackad
  • 50 g smör
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • En nypa salt
  • Valfria tillsatser som hackade nötter, torkad frukt eller strössel (valfritt)

Instruktioner:

  1. Smörj och klä en fyrkantig bakform (ca 20×20 cm) med bakplåtspapper.
  2. I en kastrull, kombinera den kondenserade mjölken, mörk choklad, smör och salt.
  3. Smält ingredienserna över låg värme, rör om kontinuerligt för att undvika att det bränner fast i botten.
  4. När blandningen är helt smält och slät, ta bort kastrullen från värmen och rör i vaniljextraktet.
  5. Om du vill ha tillsatser som hackade nötter eller torkad frukt, rör i dem nu.
  6. Häll fudgesmeten i den förberedda bakformen och jämna till ytan med en spatel.
  7. Om du vill ha strössel på toppen, strö det över fudgen och tryck lätt för att fästa det.
  8. Låt fudgen svalna i rumstemperatur i cirka 2 timmar, eller placera den i kylskåpet i ca 1 timme för att snabbare stelna.
  9. När fudgen har stelnat, skär den i små bitar med en vass kniv.
  10. Förvara fudgen i en lufttät burk i rumstemperatur eller i kylskåpet för längre hållbarhet.

Nu kan du njuta av din hemgjorda fudge! Den är perfekt som en söt och krämig godbit eller som en present till vänner och familj.


Läs mer: