Tips om bästa snabba supergoda kimchi

Klokagubbens supergoda kimchi: En smakrik hälsoboost med nyttiga bakterier. - klokagubben.se

Klokagubbens supergoda kimchi: En smakrik hälsoboost med nyttiga bakterier.

Gör kimchi själv och spara pengar!

I dagens moderna samhälle, där vi ständigt söker efter sätt att förbättra vår hälsa och välbefinnande, har kimchi blivit alltmer populärt. Denna koreanska fermenterade rätt erbjuder inte bara en explosion av smaker, utan även en rad hälsofördelar.

Kimchi är en traditionell koreansk rätt som har funnits i århundraden. Ursprungligen skapades det som ett sätt att bevara grönsaker under de kalla vintermånaderna. Genom mjölksyrajäsning skapas en probiotisk rätt som är fullpackad med nyttiga bakterier. Traditionellt sett tillverkas kimchi genom att fermentera salladskål eller andra grönsaker tillsammans med kryddor som vitlök, ingefära, chilipeppar och fisksås. Denna kombination av ingredienser ger upphov till en unik smakprofil som är både kryddig och syrlig.

Nyttiga bakterier i kimchi.

En av de främsta anledningarna till att kimchi har fått så mycket uppmärksamhet är dess höga innehåll av nyttiga bakterier. Genom fermenteringsprocessen omvandlas grönsakerna och skapar en idealisk miljö för tillväxten av probiotiska mikroorganismer. De vanligaste bakterierna som finns i kimchi är mjölksyrabakterier som Lactobacillus och Leuconostoc. Dessa bakterier är kända för att främja en sund tarmflora och stärka immunförsvaret. Att konsumera livsmedel rika på probiotika som kimchi kan bidra till att förbättra matsmältningen, öka näringsupptaget och minska risken för vissa sjukdomar.


Salt en viktig ingrediens.

Salt spelar en avgörande roll i processen att skapa kimchi genom mjölksyrajäsning. Det hjälper till att främja tillväxten av nyttiga mjölksyrabakterier samtidigt som det förhindrar tillväxten av oönskade mikroorganismer. Salthalten i kimchi är också ansvarig för att bevara grönsakerna och ge rätten sin unika smakprofil.

För att kimchi ska vara ofarlig och främja mjölksyrajäsningen bör man använda rätt mängd salt i förhållande till mängden grönsaker. En allmän tumregel är att använda cirka 2-3% salt i förhållande till vikten av grönsakerna.

OBS! Använd bara havsalt utan tillsatt jod. Kan ibland vara svårt att hitta salt utan tillsatt jod men det kan finnas som grovsalt, flingsalt eller finsalt. Läs ordentligt på förpackningen om innehållet. Ett av de finaste salten är Maldon Sea Salt Flakes som man brukar kunna hitta i vanliga mataffärer, rekommenderas.


Den viktigaste ingrediensen – gochugaru (koreanska chiliflingor).

Gochugaru är en viktig ingrediens i koreansk matlagning och är en sorts koreanska chiliflingor. Det är gjort av soltorkade röda chilipepparfrukter som mals till en finmalen konsistens. Gochugaru ger en unik smak och hetta till koreanska rätter och är en viktig komponent i många kända koreanska rätter som kimchi, tteokbokki och bulgogi.

Du hittar gochugaru i specialaffärer eller att beställa på internet om du googlar. Den är väldigt stark så du behöver inte köpa storförpackningar.


Recept på Klokagubbens snabba supergoda kimchi.

Salladskål (Kinakål) receptet är till 1 kg – 1,4 kg salladskål.

Skär salladskålen i bitar som är fyrkanter på ca 2 cm. Skär bort den tjocka delen som sitter i mitten på botten. Du behöver inte skölja kålen nu eftersom det kommer senare i processen.

Lägg allt i en bunke och strö över 1 matsked fint havssalt utan jod och blanda väl. Låt detta stå i rumstemperatur under några timmar och rör om med jämna mellanrum så saltet blir jämnt fördelat.

Klokagubbens kryddblandning till kimchi

  • 1 dl kallt vatten
  • 1 tsk rismjöl

Ta 1 dl kallt vatten och blanda i 1 tesked rismjöl i en kastrull. Blanda detta ordentligt så det inte är några klumpar och värm sedan upp blandningen och rör om tills det är en jämn tjock smet. Ta sedan av det från plattan.

I smeten blandas sedan:

  • 2 tsk råsocker, rörsocker eller ekologiskt socker
  • 1/2 tsk vitlökspulver
  • 1/2 tsk ingefärspulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1-2 tsk gochugaru (koreanska chiliflingor) Den är ganska stark så det bästa är att man inte tar för mycket första gången. Till ett kilo salladskål brukar jag ta 1 1/2 tesked gochugaru.
  • 2 msk fisksås
  • fint havssalt utan jod – ca 1 msk – Det bästa är att väga kålen när den är klar och sedan väga upp salt så att man får en salthalt på ca 1,7 – 2 % totalt. Fisksåsen innehåller mycket salt så det bästa att göra är att börja med att tillsätta något mindre mängd salt i blandningen och sedan smaka av kimchin på slutet och eventuellt tillsätta mer salt efter smak innan man packar den i plastpåsen .  Mjölksyrabakterierna trivs i en något högre salthalt men samtidigt vill man inte att kimchin smakar för salt.

Ställ blandningen åt sidan för att svalna.

Skölj salladskålen tre gånger i kallt vatten. Låt den rinna av ordentligt.

Blanda sedan kryddsmeten med salladskålen. Packa allt i en 5 L plastpåse. Försök att få ut all luft, knyt sedan till den.

Låt plastpåsen med kimchi ligga i rumstemperatur i 2 dagar. Vänd gärna plastpåsen några gånger så att vätskan fördelar sig. Lägg den sedan i en lämplig glasburk/större konservburk med tätt lock och ställ in i kylskåpet. Det går bra att börja äta den men den blir godare om den får mogna lite.

Tips! Det är väldigt gott att använda en matsked kimchi eller två som salladsdressing. Ett lätt sätt att skaffa sig hälsosamma kostvanor och naturliga kosttillskott.


Andra liknande produkter med mjölksyrajäsning.

  • Surkål är en traditionell fermenterad rätt som ofta används som tillbehör till olika maträtter. Den tillverkas genom att finstrimla vitkål och tillsätta salt för att främja fermenteringen.
  • Kombucha är en populär fermenterad dryck som tillverkas genom att jäsa sötat te med hjälp av en SCOBY (symbiotisk kultur av bakterier och jäst).
  • Miso är en traditionell japansk pasta som tillverkas genom att fermentera sojabönor med salt och kōji (ett speciellt fermenterat ris eller korn).
  • Yogurt är en välkänd mjölkprodukt som genomgår mjölksyrajäsning med hjälp av specifika bakteriekulturer. Denna process resulterar i en krämig och syrlig produkt som är rik på probiotika.
  • Kvass är en traditionell dryck som är populär i östeuropeiska länder. Den tillverkas genom att jäsa bröd, ofta rågbröd, med vatten, socker och ibland frukt eller örter.
  • Tempeh är en fermenterad sojaprodukt som härstammar från Indonesien. Den tillverkas genom att koka och fermentera sojabönor med hjälp av en speciell svampkultur.
  • Sauerkraut är en fermenterad rätt som liknar surkål men tillagas utan tillsatt salt. Det tillverkas genom att jäsa finstrimlad vitkål med hjälp av de naturligt förekommande bakterierna på kålen.
  • Şalgam Suyu, eller rödbetsjuice, är en traditionell turkisk dryck som tillverkas genom fermentering av rödbetor och morötter.

Läs mer: