Kungen bland ingredienser – Hans Majonnäs! Gott till grillat!
Vanlig majonnäs är ett måste i varje kylskåp. Nyttigt och gott! Men köp bara äkta majonnäs och inte någon light variant med en mängd konstiga tillsatser.
Majonnäs kan varieras i det oändliga och du kan skapa en mängd goda såser, som sätter piff på tillvaron. Perfekt till allt grillat.
Skall du göra egen majonnäs är ingredienserna; äggulor, vinäger, olja samt kryddor som cayennepeppar, senap, vitpeppar och salt.
Recept på majonnäs
Så här enkelt är det att göra en god majonnäs.
Du behöver:
2 st äggulor
1 tsk senap (helst fransk dijonsenap)
1 msk vitvinsvinäger
2.5 dl matolja (helst rapsolja).
+ salt
+ peppar
Steg 1. Blanda äggulorna, senapen och vinägern.
Steg 2. Tillsätt oljan droppvis samtidigt som du konstant vispar det hela. Sedan tillsätter du lagom mycket med salt och peppar. Allt efter smak.
Recept på Aioli
Pressa ner några vitlöksklyftor i majonnäsen och en aning cayennepeppar så får du en riktigt god aioli. Gott till den varmrökta laxen.
Tips! Om du späder ut majonnäsen med vatten till en lagom konsistens får du en god salladsdressing.
Andra varianter med majonnäs och sås till grillat!
Chillimajonnäs
Smaksätt majonnäsen med chillisås + lite cayennepeppar
Pepparrotsmajonnäs
1-2 matskedar riven pepparrot till en dl majonnäs
Wasabimajonnäs
Tillsätt japansk pepparrot – wasabi – till majonnäsen. Den är rätt stark så pröva dig fram. Riktigt gott till grönsaker och kall fisk!
Enkel tartarsås
Blanda i bostongurka + gräslök i majonnäsen.
Gott till stekt och friterad fisk.
Frisk äppelmajonnäs
Tillsätt rårivet äpple + lite riven pepparrot. Smaskens till kokt kall skinka.