Samla alla lån och krediter – ansök om lån i en bank.

By | januari 31, 2017
Byt bank och få bättre ränta och villkor.

Snabblån, SMS-lån, mikrolån, mobillån, telefonlån, internetlån, online lån är olika namn för lån på små belopp som betalas ut snabbt och ofta ska betalas tillbaka inom en viss tid som t.ex. 30 dagar. Dessa snabblån är en väldigt kortsiktig lösning som kan bli väldigt dyr för dig. Risken är att du snabbt hamnar i en lånefälla.

Enligt Kronofogdens statistik hamnar mer än 160 människor om dagen hos Kronofogden på grund av snabblån. Utvecklingen på marknaden med många olika aktörer och företag med massor av olika låneprodukter gör att Kronfogden inte längre klarar att sammanställa statistik längre, så siffran gäller för 2014.

Konsumenternas, Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå, har informationssidor där alla privatpersoner kan få mer information och objektiva fakta för att få vägledning inom bank-, finans- och försäkringsområdet.

Regeringen har föreslagit en rad skärpta regler kring snabblån och och andra högkostnadskrediter.

Regeringen föreslår att ett räntetak och ett kostnadstak ska tillämpas på dessa dyra snabblån. Dessutom föreslår man en rad andra skärpta regler kring denna typ av dyra lån med räntor som kan ha en effektiv ränta på flera tusen procent.

– ”Den fria prissättningen har lett till orimliga villkor och en riskfylld utlåning och vår målsättning har varit att komma till rätta med dessa konsumentskyddsproblem”, säger utredaren och riksdagsledamoten Johan Löfstrand (s).

Enligt förslaget skall dessa nya skärpta krav träda i kraft den 1 juli 2018, vilket inte är en dag för tidigt. Detta borde ha gjorts för länge sedan för att skydda svenska konsumenter och låntagare mot ockrare och lånehajar.

Samla alla dina lån i en bank.

Kontakta din bank och undersök om du kan få hjälp att lösa dina dyra lån. Detta kan vara en bra början på att få lite ordning på din ekonomi. Kontakta banken och be att få boka in ett möte med en privatrådgivare. Det kan vara det första steget mot en bättre ekonomi.

Swedbank har t.ex en bra sida där du kan se hur mycket du kan spara.

SEB har en sida där du kan se vad du kan spara om du har flera smålån och krediter och samlar allt i ett större privatlån.