10 bästa tipsen för att spara pengar snabbt

Tips om bra sidor med mer information om att låna pengar, lån, mobillån, billån, sms lån och ekonomi.

Tips om hur du sparar pengar och får din privatekonomi att gå ihop genom några enkla åtgärder som alla kan göra.

1. Kolla vad du lägger dina pengar på idag!

Börja med att se över hur du använder dina pengar. Det kan vara bra att använda en kassabok för att skriva upp alla sina inköp. Kolla vad du har använt ditt kontokort/kreditkort för göra inköp. Första steget till bättre ekonomi är att faktiskt veta vad du spenderar dina surt förvärvade slantar på. Du kanske upptäcker att du lägger pengar på helt onödvändiga och meningslösa saker.

Konsumentverket har en bra Budgetkalkyl som är ett oberoende verktyg där du kan se de kostnader som finns kopplade till din privatekonomi. Kolla också ”Koll på pengarna” som är en publikation som du kan ladda ner från Konsumentverket.


2. Gör en budget – vad du skall använda dina pengar på en månad framåt – ett år framåt!

När du väl har fått koll på vad du använder dina pengar på och kommit underfund med att du faktiskt kan spara in på hel del som du tidigare bara slösat pengar på, är det dags att ta kontroll. Budget är det första steget för en bättre ekonomi.


3. Se över dina banklån och sparkonton!

När du nu har fått koll dina utgifter så får du börja att titta på det stora utgifterna som du lägger pengar på varje månad. Dina banklån och räntekostnader kan vara en stor post beroende på om du har lånat pengar. Har du skaffat dig många små dyra lån så försök att göra om dem till ett större lån med bättre ränta.


4. Se över dina matkostnader – maten är ofta den näst största utgiften efter boendekostnaderna!

Äta upp det som redan finns hemma är väl det första man bör göra. Här finns oftast massor att spara genom att vara medveten konsument och handla smart. Du kanske också skall se över vilka vanor och ovanor du har när du handlar mat.

Enligt Livsmedelsverket slängs 35 kilo mat per person och år, för en familj på två vuxna och två barn handlar det om 140 kilo per år. För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 3000-6000 kronor per år, enligt Livsmedelsverket.
Om det inte fanns något matsvinn i världen skulle ytterligare tre miljarder människor få mat och slippa vara hungriga. Du gör också en bra insats för klimatet om du blir mer medveten om att inte slänga mat.

En vit månad kanske också kan vara aktuellt om du har kommit underfund med att dina inköp på Systemet är större än du varit medveten om.


5. Byt avtal och spara pengar, skippa streamingtjänster!

Se över alla dina avtal, oftast tjänar du inte på att vara en trogen kund. Det kan vara ganska tröttsamt att man inte premierar gamla trogna kunder. Här gäller det att var tuff och förhandla och inte vara rädd för byta leverantör vid varje nytt tillfälle som gamla avtal löper ut.

Förhandla om allt!

Behöver du verkligen HBO, Netflix, Viaplay, HBO Max och C MORE etc. samtidigt eller om det räcker att prenumerera på en åt gången.


6. Kolla dina mobilabonnemang och byt inte mobil så ofta!

Bästa spartipset är kanske att skippa mobilen helt och hållet, men det är kanske inte aktuellt. Se över ditt eller dina abonnemang och kolla hur du använder din mobil. Du kanske inte behöver så mycket surf eller att du kanske klarar dig med allra billigaste om du bara använder telefonen för att ringa samtal. Byt inte mobil så ofta!


7. Spara pengar genom att gå ur Svenska kyrkan!

Du kan spara mycket pengar genom att gå ur svenska kyrkan. Du kan läsa mer om det på följande sida där du också får veta hur du skall göra:


8. Handla dina grejer på loppis och återbruket!

Varför inte fundera på att handla grejer du behöver på en loppis eller liknande. Det finns en hel ideella organisationer som anordnar försäljning av begagnade varor. Många kommuner har också återbruk där du kan hitta bra grejer till ett lågt pris. Du gör samtidigt en insats för klimatet eftersom återbruk/återanvändning av grejer är klimatsmart.


9. Sälj alla överflödiga prylar som du samlat på dig!

Sälj saker som du inte använder. Sportgrejer, leksaker, kläder, barnkläder, böcker, möbler och prydnadssaker. Gör av med grejer som bara ger dig negativa energier och som inte ger några som helst positiva tankar när du ser dom – typ en ful vas som du fått av någon du inte tycker om. Tänk mer – Rensa i röran med Feng Shui – som är en bok du kan köpa på Bokbörsen. Tips! Bokbörsen är också ett bra ställe att sälja sina böcker på. Tradera och Blocket kan fungera men det finns mycket skumt folk, särskilt på Blocket, så var försiktig. Lokala sidor och Facebook kan vara bättre. Det kan ibland även finnas lokala annonsblad etc. där man kan lägga in en annons gratis.

Du kan också sälja/låna pengar via en pantbank på dina lite mer dyrbara ägodelar. Då har du möjlighet att lösa in föremålet när du har bättre ekonomi. Du kan läsa mer på följande sida:


10. Sök pengar ur fonder och stiftelser!

Du kan söka pengar ur fonder och stiftelser och det faktiskt vara ganska givande. Det finns ganska många fonder där du kan söka pengar. Du hittar mer information på följande sidor: